Josep Lluís Notari

Profesor, historiador y cantautor

La seva história

Josep Lluís Notari Lozano naix a La Vilavella (La Plana Baixa). Entre 1996/1998 comença a fer les seues primeres cançons i els seus primers concerts a la comarca, en un País Valencià on els cantautors renaixien poc a poc, assomaven el cap com una raresa per explorar.

Evidentment, la cançó protesta ja no era un moviment amb tanta força com dues dècades enrere, però un grapat de franctiradors musicals que aguantaven de les dècades anteriors i les noves generacions anaven creant un nou públic.

Aquest, prompte va començar a congregar-se per a escoltar unes històries on es veien reflectits a la seua terra, sonant cançons en l´inici dels festivals musicals que començaven a renàixer i a créixer com bolets.

Durant la primera dècada del segle XXI al País Valencià el fenomen es converteix en una realitat i una demanda segura i complementària de la nova escena musical a les nostres terres. En aquest nou context Josep Lluís comença a fer el salt no sols als territoris de parla catalana, sino que creua les fronteres de
l’estat espanyol. El 2008/2009 és la gran presentaciód´aquest cantautor de Castelló en l’escena dels circuits de música en valencià actuant en el recuperat Aplec de la Plana i en es actes del correllengua.

El següent salt ve amb el segon lloc aconseguit en el concurs musical del Rockpenat del 2009, compartint podi amb el que serà el grup més potent de rock en valencià del País Valencià com són els Malnom. L’any 2011arriba a la final del concurs Amplifica’t on el seu resó ja començarà a estendre’s per tot el País Valencià. A l´any 2012 es finalista a Alzira del concurs Amplifica´t, promogut per Acció Cultural del País Valencià i amb un abast que arribava totrs les comunitats lingüístiques catalanoparlants.

Els seus treballs

Entre el 2012 i el 2013 es prepara el seu primer treball “D´Espadà i altres Versos”, enregistrat als estudis Metrònom de Castelló amb la producció artística i arranjaments d’Héctor Tirado i l’ajuda inestimable del meu company de versos Pau Alabajos que ha col·laborat en la interpretació del tema “Itinerants”. Al 2014 guanya el premi de Castelló en viu per “itinerants” com a millor cançó interpretada en valencià.

Al maig del 2016 presenta el seu 2n treball “L´Arcàdia de Syntagma”, també enregistrat als estudis Metrònom de Castelló amb la producció artística i arranjaments d’Héctor Tirado. En aquest treball ha col·laborat en la interpretació del tema “la neu ni et frega” Andreu valor. El disc fou presenat amb un concert especial a la Vilavella i seguidament al Palau de la música de València compartint escenari amb Tomàs de los Santos.

Fora del País valencià ha actuat en diversos indrets esporàdicament: al 2009 va actuar a l´Aplec del Baix Camp, al 2010 al Correllengua pel Priorat, en 2015 al café-pub l´Absenta de Reus (Baix Camp), al casal popular d´Artés (Bages), 2015 i 2016 l casal Carrasclet de Falset (Priorat), a la fira solidària del vi del Masroig (Priorat) al 2017.

 Actualment està enregistrant el seu 3r treball que s´anomenarà “Murs invisibles”, un CD conceptual sobre aquelles realitats que canvien o que es mantenen fermament i no som capaços de reconèixer.

Els discs

Murs Invisibles

El 3r treball del cantautor de La Vilavella es fonamenta en un sol concepte que dona nom al disc. Els 8 temes que envolten a Murs Invisibles volen parlar-nos de les realitats personals de l’autor i les que comparteix col.lectivament, en un micromón tan global, que no podem adonar-nos-en conscientment de les barreres i fronteres psicològiques que sobreviuen amb nosaltres.

Hem convertit a l´amor en moda, hem desvaloritzat les nostres tradicions i arrels. S´ha perdut la quotidianitat vital. Els records s´obliden i es blinden en una memòria recreativa. Els nostres pobles viuen un canvi que vol tancar ferides no cicatritzades i que ja quasi ningú recorda…però que porta al damunt. Les injustícies, la revisió dels drets humans, i la manca de mires democràtiques ens transporten a una política i una economia més propera a la del segle XIX que a la d´un món amb més justícia social.

La vida líquida ens ofega gota a gota, sense temps per mirar-nos, per donar-nos una oportunitat a nosaltres,al nostre paisatge, al nostre ecosistema social i natural.

L´obra de Josep Lluís Notari gira la voltant d´aquestes xicotetes obsessions que s´engrandeixen a mesura que avança el disc, les cançons van creixent com una papallona descreguda que es troba empresonada per uns murs que ningú vol veure quan acaba l´últim tema. Llavors, pausem la música i tornem al fons de la caverna del dia a dia.

Murs Invisibles

by Josep Lluís Notari | Murs Invisibles

D’Espadà i altres versos

El seu primer CD amb set composicions del propi Josep Lluís. “El nom del disc és un homenatge a l’última estribació de Javalambre, que mor a la Plana i que dóna espai al meu poble, la Vilavella’. Des d’eixe punt geogràfic, apunta a diferents indrets de la realitat, sempre amb un to relaxat d’una guitarra acústica i uns arrenjaments suaus damunt del qual caminen les seues paraules. “Les cançons i les melodies són molt diferents entre sí, però tenen en comú que volen representar una societat malalta de memòria i manca d’il·lusió, sense referents; un País Valencià vist des de la perspectiva d’un mariner –reflectit directament al tema ‘Arròs i tartana’- que no comprèn com els valencians esclafen la seua cultura”.

També apareixen mirades més enllà d’aquesta terra. Exemple: ‘Iugoslàvia’, que obri el CD, i que “és la meua visió de l’última vergonya de la ‘nova Europa’, com fou la guerra de Iugoslàvia”. I tampoc falten les ullades a la seua pròpia vida… “alguns són retalls autobiogràfics i d’altres surrealistes. És la mirada d’un cantautor de Castelló amb un passat molt marcat per la fesonomia d’un poble anclat en el passat amb allò positiu i negatiu que s’entranya en els versos”.

Arròs i Tartana

by Josep Lluís Notari | D'Espadà i altres versos

L’Arcàdia del Syntagma

El CD presenta un concís repertori de vuit cançons que són despatxades en tot just mitja hora, però que són suficients per calibrar la talla d’un artista que es mou entre les reivindicacions polítiques, socials i nacionals i la temàtica més aviat sentimental, tractant les dues qüestions des d’una perspectiva adulta i madurada. Quant a la primera accepció, destaquen El Segon món i Jo tinc un compromís, en què deixa clares les seves posicions davant diversos aspectes de l’actualitat. I pel que fa a la segona, podríem afirmar que entén l’amor com un alliberament, com assenyala en Res a amagar.

En general, aquest grapat de directes composicions es defensa amb pocs elements. Tan sols les guitarres d’Hèctor Tirado -que també produeix el disc-, les percussions de Tico Porcar i l’acordió esporàdic de Julián González, a més de la veu del col·lega Andreu Valor, que intervé a La neu ni et frega.

L'Arcàdia

by Josep Lluís Notari | L'Arcàdia del Syntagma

Col.laboracions

Pau Alabajos

Hèctor Tirado

Andreu Valor

Mireia Vives

{

“Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pensi en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pensi”

– Ovidi Montllor –

Juliol 19, 2019. 19:30

Vermutería Fani • Platja de Moncofa (Castelló)

Concert acústic.

AGOST 19, 2019

Festes Alternatives de Borriol • Borriol (Castelló)

Concert amb Hèctor Tirado de la nit de cantautors de les FAB.

octubre 26, 2019

Teatre del Raval • Castelló de la Plana

Segueix la gira de presentació del disc «Murs Invisibles», esta vegada amb un concert al emblemátic teatre del Raval de Castelló.

NOVEMBRE 29, 2019. 21:00

La Vall d'Uixó • Castelló de la Plana

«La lectura dels murs sonors». Espectacle musical i literari a la biblioteca municipal de la Vall d’Uixó.

Contacta amb Josep Lluís

joseplluisnotarilozano@gmail.com

– Compra de discs

– Contractació

– Actuacions

– Concerts

– Informació